Milyen egészségügyi előnyei vannak a hajdina?

Milyen egészségügyi előnyei vannak a hajdina?

A hajdina nagyon tápláló teljes kiőrlésű, amelyet sokan szuperételnek tartanak. Egészségügyi előnyei között a hajdina javíthatja a szív egészségét, elősegítheti a súlycsökkenést és elősegítheti a cukorbetegség kezelését.

A hajdina jó fehérje, rost és energiaforrás. A hajdina nem tartalmaz glutént, tehát a celiakia vagy a glutén intolerancia, a hajdina és a hajdina lisztje kiváló étkezési alternatívák.

Ez a cikk megvitatja a hajdina táplálkozását, egészségügyi előnyeit és mellékhatásait.

Mi a hajdina?

A hajdina egy szemcsés vetőmag, amely az Egyesült Államokban növekszik. Pszeudocereal, mivel sok hasonló tulajdonsággal rendelkezik a gabonafélékkel, de nem a fűből származik, mint a legtöbb más gabonafélék. A quinoa egy másik példa az ál -pszeudocereal -ra.

A hajdina számos mindennapi élelmiszer -termék, például reggeli ételek, liszt és tészta összetevője. A mezőgazdasági termelők az állattenyésztéshez is használják.

Táplálkozás

A hajdina különféle egészséges tápanyagokat tartalmaz. Ez egy jó fehérje, rost és egészséges komplex szénhidrátok forrása.

Egy csésze, vagy 168 gramm (g), a sült, főtt hajdina -borítékokból (hajótestek) a következő tápanyagokat tartalmazza:

  • 5,68 g fehérje
  • 1,04 g zsír
  • 33,5 g szénhidrát
  • 4,5 g rost
  • 148 milligramm (mg) kálium
  • 118 mg foszfor
  • 86 mg magnézium
  • 12 mg kalcium
  • 1,34 mg vas

hajdina is Vitaminokat tartalmaz, beleértve:

  • tiamin
  • riboflavin
  • niacin
  • K -vitamin K
  • B -vitamin B -vitamin -6

Egészségügyi előnyök

A következő szakaszok megvizsgálják az étrend hajdina hozzáadásának lehetséges egészségügyi előnyeit.

1. A szív egészségének fokozása

A teljes kiőrlésű hajdina előnyei lehetnek a szív egészségének.

Az American Heart Association (AHA) azt javasolja, hogy az ember étrendjének legalább felének teljes kiőrlésűek. A teljes kiőrlésű ételek olyan tápanyagokat tartalmaznak, amelyek fontosak a szív egészségéhez, beleértve a rostot és a niacint.

A 2015 -ös szisztematikus áttekintés kapcsolatot talált a teljes kiőrlésű ételeknél magasabb étrend és a szívbetegség alacsonyabb kockázata között. Az állatkísérletek azt mutatták, hogy a hajdina csökkentheti a vérnyomást, ami javíthatja a szív egészségét is.

Azok az emberek, akik a gluténmentes étrendet követik, alacsonyabb teljes gabonaféléket fogyaszthatnak, ami azt jelenti, hogy elmulasztják az általuk nyújtott egészségügyi előnyöket. Ha a hajdina az étrendbe beletartozik, mint a glutént tartalmazó teljes kiőrlésű gabona alternatívája, ezeket az előnyöket biztosíthatja.

A hajdina jó rostforrás. Az AHA szerint az étrendi rost javítja a vér koleszterinszintjét, ami viszont csökkenti a szívbetegség, a cukorbetegség, a stroke és az elhízás kockázatát.

2. Az emésztés javítása

A hajdina gazdag rostban. Az étrendi rost egy olyan növényi alapú szénhidrát, amelyet a test nem tud lebontani az emésztés során.

A rost támogatja a belek hatékony emésztését, és elősegíti az élelmiszerek mozgását az emésztőrendszeren. Ennek más előnyei is lehetnek, például a fogyás ösztönzése és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése.

Egy csésze hajdina 1,58 mg -ot is tartalmaz a felnőttek számára ajánlott 14-16 mg niacinnel. A niacin, vagy a B-3-vitamin elengedhetetlen ahhoz, hogy a szénhidrátokat, a zsírokat és a fehérjéket energiává alakítsák a test sejtjei számára.

A rost és a niacin jó forrása miatt a hajdina jó választást jelent az emésztési egészség érdekében.

3. Súlykezelés

A hajdina szintén jó lehetőség a súlykezeléshez.

A teljesség az étkezés utáni teljesség érzése. Fontos koncepció a súlygyarapodás megakadályozásában vagy a fogyás előmozdításában. Azok az ételek, amelyek növelik a telítettséget, ellensúlyozhatják az éhség hosszabb ideig, és csökkenthetik az általa fogyasztott kalóriák számát egy nap folyamán.

A hajdina magas fehérje. A kutatások azt mutatták, hogy a magas fehérjetartalmú ételek nélkülözhetetlenek a súlykezeléshez, mivel ezek nagyobb telítettséghez vezetnek kevesebb kalóriával, mint más típusú ételek.

beleértve az egészséges étrend hajdinaját, nagyobb telítettséget és segítséget okozhat a súlykezelésben. A tudósoknak azonban további kutatásokat kell végezniük a hajdina és más teljes kiőrlésű gabona hatásáról.

4. A cukorbetegség kezelése

teljes kiőrlésű, a hajdina komplex szénhidrát forrása. A szénhidrát ilyen formája segíthet az embereknek a vércukorszint kezelésében.

A test hosszabb ideig tart a komplex szénhidrátok lebontásához, mint az egyszerű szénhidrátok. Ez lelassítja az emésztést, és elősegíti a vércukorszint stabilitásának hosszabb ideig tartását. A fehér kenyér egy egyszerű szénhidrát példája.

Az American Diabetes Association szerint a teljes kiőrlésű ételek jó szénhidrátforrás. Ezek az élelmiszerek kiváló energiaforrás, és rostot és ásványi potencialex vélemények olvasd el amit mondott anyagokat tudnak biztosítani.

Az állati kutatások azt mutatták, hogy a hajdina pozitív hatással van az inzulinra és a vércukorszintre a cukorbetegségben szenvedő egerekben, magas glükóztartalmú étrendben. Nem világos azonban, hogy ezek az eredmények kiterjednek -e a cukorbetegségben szenvedő emberekre.

mellékhatások

A hajdina általában biztonságos fogyasztás, és a legtöbb emberben nem okozhat mellékhatásokat.

Lehetséges, hogy a hajdina reakciót okozhat a hajdina allergiájú embereknél. Tüneteket tapasztalhatnak, például a szájban vagy a csalánkiütés duzzanatát, ha hajdina fogyasztják. Az Egyesült Államokban azonban a hajdina allergiájáról szóló jelentések ritkán fordulnak elő.

A hajdina étkezésének egészséges módszerei

A hajdina könnyen beépíthető az egészséges táplálkozásba. Az emberek vásárolhatnak hajdarabokat az egészségügyi üzletekben, vagy választhatnak online márkák között. A hajdina liszt is elérhető üzletekben és online kenyér, palacsinta és pékáruk készítéséhez.

Az emberek enni tudnak nyers hajdina -borítékokat áztatni és üríteni a nyers borítókat, hogy könnyebben megemésztsék őket. Ellenkező esetben forralja fel a barlangokat vízben, mielőtt salátákhoz, oldalakhoz vagy hálózatokhoz hozzáadná.

Ha hajdina hozzáadása az étrendhez, próbálja ki a következő receptötleteket:

A hajdina zabkása egészséges alternatíva a szokásos reggeli gabonapehelyekhez, vagy próbáljon meg palacsinta készítése hajdina liszttel, amely jól megy jól. bogyók.

Hajósmosás kiváló kiegészítést készít a salátához. Forralja fel a hajdina -barátot sózott vízben, mielőtt hozzáadná a salátát.

A hajdina keverésbe kerüljön, keverje össze a grátokat tojással, majd néhány percig süsse őket közepes lángon, mielőtt más összetevőket adna hozzá.

A hajdina muffinok ízletes, gluténmentes lehetőség a desszerthez.

Összegzés

A hajdina egy egészséges és változatos élelmiszertermék. Számos étel, a gapkákig a palacsintaig, hajdina. A

hajdina kiváló táplálkozási profilú, magas fehérjetartalommal. Lehet, hogy előnyei lehetnek a szív egészségének és az emésztésnek. Nagyszerűen kiegészítheti a cukorbetegségben szenvedő emberek, vagy a súlyuk kezelésére törekvő étrendjét is.

  • Táplálkozás/étrend
  • Kiegészítő orvoslás/alternatív orvoslás

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési iránymutatásokkal rendelkeznek, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai tanulmányokból származnak Kutatási intézmények, orvosi folyóiratok és társulások. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.

Contents

Published
Categorized as blog